Zoeken in deze blog

donderdag 1 december 2011

Opleiding Vrijwillig Molenaar December 2011

Kijk voor eerdere berichten in het Blogarchief


Op deze blog ga ik de komende tijd vertellen hoe ik er toe kwam om mij aan te melden voor voor vrijwillig molenaar, en hoe het verder gaat met de opleiding
hiervoor.

01-12-2011
Vandaag het tweede boek binnen:
nr 11 "De wolken en het weer" van G.W.Th.M. de Bont

nr 11

Een gebruikt boek, maar ze zijn er wel zuinig op geweest.

02-12-2011
Vandaag kwam het derde boek per "slakkenpost" binnen
nr 42 ""Wij en het weer" van C.J. van Ham

nr 42

De oudste van het stel, gelukkig is de uitleg van het weer niet trendgevoelig.
Ik heb nu 3 boeken over het weer, eventjes genoeg nu.

03-12-2011
Na weken van droogte waar we met angst en beven uitkeken of onze wateraangedreven molens het wel nat hielden hebben we nu regen en niet zo'n beetje ook.
Gelukkig maakt de koffie bij "Piet Kerkhof" de dag nog draaglijk.
Met de wind van vanmorgen hoefden we geen zeilen voor te leggen, maar konden met "blote benen maar zonder geknipte nagels" de molen voor "De Prins" laten draaien.
Dus het werd vandaag weer theorie, de standaardkast, de wipmolen en verder nog theorie over de isobaren, hoge en lage-druk en verder tijdens onze ronde over de kapzolder mocht Ramon alle balken benoemen en is het de bedoeling dat ik ze allemaal onthoud.
De hele kap van een molen bestaat uit een aantal stevige houten balken die uiteraard allemaal een naam hebben, en die je dan ook allemaal moet kennen.
Zo hebben we o.a. de overring, het linker en rechter voeghout, de bus of ijzerbalk, de lange en korte spruit, het roosterhout en de steunder of burgemeester.
Dit zijn een aantal van de in totaal ongeveer 30 verschillende balken die de kap vormen.
Het vandaag fysiek zeer rustig aangedaan i.v.m. mijn overbelaste schouder en daaropvolgende peesontsteking.

Overring

Linker voeghout

Roosterhout

Bus of ijzerbalk

Burgemeester

Voor meer informatie, kijk op de site van Kees Vanger
De kap

De weersverwachtingen voor 03-12-2011:

03-12-2011
We zijn er 03-12-2011 nog genadig van af gekomen, gezien het occlussiefront wat overtrok over zuid-nederland.

De gemiddelden weer-kenmerken van 03-12-2011:
Windkracht 4Bft, Windrichting ZW, Luchtdruk 1003,6 hPa, RV 86%, zwaarbewolkt


04-12-2011
Dat mijn blog gelezen word vind ik leuk, dat mijn blog ook kritisch gelezen word door collega molenaars, die mij er dan ook op aanspreken als ik fouten maak vind ik heel fijn, Dirk bedankt voor je aanvulling.

Molen in Best gaat officieel open op 17-12-2011
Opening Molen de Volharding

10-12-2011
Het zou vandaag maar een half dagje molen worden i.v.m. een reünie van mijn oud collega's van de drukkerij in Tilburg, Ramon, mijn collega MIO was er vandaag de hele dag niet, dus ik was het "haasje".
Ik mocht de inspectieronde door de molen doen, nauwlettend in de gaten gehouden door Henk en Marco, en werkelijk niets ontgaat die twee ( samen meer dan 50 jaar molenaarservaring )daar sta je dan met je 55, maar op molenaarsgebied nog een broekie.
Na het gebruikelijke "weerkijken" achter de staart, werd ik 4 keer het gevlucht in gejaagd om de zeilen voor te hangen, en ja hoor ben je natuurlijk weer een belangrijke knoop vergeten.
"Rond in de top" voor de prins gedraaid, intussen nog een bezoeker kunnen overtuigen dat je van volkorenmeel een lekker brood kan bakken, en dan bedoel ik niet dat witte snoepgoed wat je bij een supermarkt koopt en wat ze brood noemen, ik adviseerde om het toch een keer te proberen met een halve kg volkorenmeel van onze molen maar ze nam gelijk 2 kg mee.

De gemiddelden weer-kenmerken van 10-12-2011:
Windkracht 2Bft, Windrichting ZW, Luchtdruk 1014,3 hPa, RV 86%, lichtbewolkt


11-12-2011
Vandaag stond er familiebezoek in Oostzaan op het programma:
Even uitwaaien in de Twiskepolder in Oostzaan waar onderstaande molen zorgt als hoofdbemaling voor het juiste waterpeil in de polder.
Als je dan weet dat ze een molenaar zoeken ga je wel even kijken en dromen,
helaas 10 jaar te vroeg en op dit moment hebben ze al een nieuwe molenaar gevonden.




Molendatabase Twiskemolen

12-12-2011
Zaterdag 17-12-2011 opent molen "De Volharding" in Best, omdat ik ga meehelpen met de opening en we vrijdag al gaan voorbereiden heeft het weer deze week extra mijn aandacht, het was dus wel even schrikken wat de Telegraaf op 12-12-2011 berichtte:



Als we dan kijken naar de isobaren vlakbij het lagedrukgebied kom je in de buurt van 955 hPa, en dat is gevaarlijk laag mede omdat de lijnen heel dicht bij elkaar liggen.
Om nu niet gelijk in de stress te schieten en het feit dat gedetailleerde voorspellingen toch pas 24 tot 48 uur van te voren zijn te maken ga ik het de rest van de week in de gaten houden of het echt zo erg word.

Winterradar meld op 12-12-2011

TEMPERATUURTEGENSTELLINGEN IN VRIJE ATMOSFEER GROOT: VRIJDAG KANS OP STORMWEER.

door Jan Visser

De atmosferische bovenkamer boven het noordoosten van Canada, Groenland en de aangrenzende wateren is opnieuw zeer koud geworden. Op ongeveer 5 kilometer hoogte, in de meteorologie het 500 hPa-vlak genoemd, is het -44º. Ondertussen is de vrije atmosfeer nabij de 40ste breedtegraad (boven en ten noordwesten van de Azoren) niet veel kouder dan circa -12. De enorme temperatuurverschillen staan aan de basis van een zeer sterke westelijke straalstroom waaronder zich de ene na de andere explosieve depressieontwikkeling voltrekt. Vandaag diept een randstoring ongeveer 45 hPa in minder dan 24 uur uit: van circa 993 naar 948 hPa. Later deze week, vrijdag, steekt mogelijk een explosief uitdiepende depressie de Noordzee over. Dit systeem kan in onze kustgebieden een zware westerstorm veroorzaken met rukwinden boven 120 km/uur. De komende dagen moet duidelijk worden of we aanstaande vrijdag met een heuse ‘grote storm’ te maken gaan krijgen.


13-12-2011


Zaten we gisteren tussen de 1010 en 1005 hPa, vandaag voorspellen ze 995 en 985 hPa en dat is weer een stuk lager dan maandag ( ik meet hier zelf om 16.00 uur 994,53 hPa)
Het centrum van het lagedrukgebied is wel een heel eind richting Schotland opgeschoven, het kan dus nog alle kanten op.

Vanavond stond er weer een theorieles op het programma in molen "De Doornboom" in Hilvarenbeek, volgens het lesrooster een les over Werktuigbouw, veiligheid, materiaalgebruik.

De Doornboom

Jan van Woezik van Holten`s Molen uit Deurne wist zijn tijdelijke schapen een leerzame avond te bezorgen met onderwerpen als "Mechanische krachten in de molen" "Het lezen van de isobaren" en we zijn er nu ook van overtuigd dat reuzel van scharrelvarkens beter is dan reuzel van gewone varkens voor de smering van de bovenas.

Holten`s Molen

14-12-2011
Zoals ik maandag al schreef zou ik deze week het weer in de gaten houden omdat maandag al gewaarschuwd werd voor storm op vrijdag, vandaag wederom het weerkaartje.


Het lagedrukgebied wat dinsdag nog naast Schotland lag is naar boven verplaatst en de luchtdruk boven Nederland ligt nu tussen de 990 en 1000 hPa.

weer.nl meld vandaag:

Vrijdag: saai weer of storm?
14.12.2011 13:09

Storm, zware storm of juist kalme windomstandigheden. De weermodellen hebben het maar lastig met de weerssituatie voor komende vrijdag.

Eerder deze week schreven we op deze plek al over de twee potentiële stormsituaties van dinsdag respectievelijk vrijdag. Waar de ontwikkelingen voor de dinsdag toen al een voor meteorologische begrippen duidelijke zaak waren, was dat voor vrijdag – de in potentie meest explosieve weerdag van de twee – nog veel minder het geval.Onzekerheid
Die onzekerheid hebben we zowel zondag als maandag ook nadrukkelijk benoemd. De grote onzekerheid heeft ermee te maken dat pas 24 tot hooguit 48 uur van te voren is aan te geven of een dergelijke potentiële stormsituatie inderdaad zo heftig gaat uitpakken.

Eerste omslag in de berekeningen: minder wind in Nederland?
De grote onzekerheid werd in de loop van de afgelopen twee dagen nog maar eens bevestigd. Waar eerder deze week de weermodellen nog in grote meerderheid een diepe depressie met stormwinden op vrijdag vlak langs of over Nederland lieten trekken, sloeg het beeld plotseling om. Vrijwel geen enkele berekening kwam voor vrijdag meer tot stormkracht in Nederland. Sterker nog, een matige tot vrij krachtige wind vormde de boventoon. Niet veel bijzonders.

Voor een deel was deze omslag verbonden met het zuidelijker trekken van het lagedrukgebied, over Frankrijk. Een ander flink deel van de berekeningen liet de depressie sowieso een stuk minder uitdiepen, of zelfs helemaal niet ontstaan.

Risico op storm nog aanwezig
Uit ervaring wisten we echter ook dat met een heftige straalstroom als waar we op dit moment mee te maken hebben, het risico op een (zware) storm niet zomaar ineens helemaal verdwenen zou zijn.

Tweede omslag in de berekeningen?
Deze woensdag bleek dat ook maar weer bij het binnenkomen van de nieuwste modelberekeningen. De trend is nu juist weer de andere kant op. In veel berekeningen is het windveld van boven Frankrijk weer dichterbij of in sommige gevallen tot boven ons land geschoven. En in veel meer berekeningen is het lagedrukgebied ook weer zichtbaar geworden, dan wel is het systeem een stuk verder uitgediept.

Opvallend is daarbij dat van de belangrijkste weermodellen (ECMWF, NCEP en UKMO) de hoofdberekeningen – de berekeningen met de hoogste rekendichtheid – allen voor een actieve depressie boven ons land gaan. Tegelijkertijd zien we juist veel van de extra berekeningen van zowel het ECMWF als het NCEP ondanks de verschuivingen nog steeds een stuk rustiger omstandigheden in gedachten hebben (zie ook de ‘pluimgrafiek’ hiernaast). Kortom: er is nog heel veel mogelijk voor aanstaande vrijdag. Van een ‘saaie’ dag met regenperioden en niet maar dan een matige of vrij krachtige wind tot een (zware) storm aan zee met windkracht 9 of 10, zeer zware windstoten en veel neerslag in de vorm van grote hoeveelheden regen en natte sneeuw.

De belangrijkste reden van de onzekerheid
Dat roept natuurlijk vragen op. Hoe kan het dat zo vlak van te voren de onzekerheid nog zo groot is? Allereerst rekenen ook fijnmaziger computermodellen op basis van grote vierkante blokken die de werkelijkheid per definitie nooit 100 procent kunnen nabootsen. Dat is natuurlijk ook bij ‘gewoon’ weer het geval. Wat het bij het berekenen van potentiële stormdepressies nog wat lastiger maakt, is de explosieve toestand van de atmosfeer op die momenten (zoals ook nu). Daarbij kunnen zich in korte tijd heftige stormdepressies ontwikkelen, maar daarbij ‘moet’ wel alles precies passen, wil een dergelijk lagedrukgebied precies in onze omgeving zo heftig uitpakken.

Rechter ingang, linker uitgang
De explosieve situatie wordt veroorzaakt door grote tegenstellingen in temperatuur op dit moment boven de Atlantische Oceaan. Dat resulteert in een sterke straalstroom (een snel stromende rivier van lucht op grote hoogte, waarin zich in razend tempo actieve storingen met regen- en wind ontwikkelen). De potentieel meest heftige stormdepressies ontwikkelen zich daarbij vaak in een lijn die schuin door de straalstroom heen loopt, dus van de rechteringang van de straalstroom naar de linkeruitgang.

Een buitengewoon sterke tak van de straalstroom koerst op dit moment van boven de oceaan op West-Europa af. Vrijdag komt de Benelux daarbij aan de ‘linkeruitgang’ (de noordoostzijde) van deze tak van de straalstroom terecht. Een nu nog kleine storing bij de rechteringang van de straalstroom (de zuidwestzijde) laat deze woensdag los van een wat groter lagedrukgebied. De storing wordt vervolgens in razend tempo meegenomen in de straalstroom. Daarbij koerst ze richting de linkeruitgang ervan. De linkeruitgang schuift daarbij op zichzelf tegelijkertijd op richting de Benelux.

Ondertussen ontwikkelt de storing zich langzaam tot een lagedrukgebied. Dat eerst nog zonder dat de ontwikkeling van deze nieuwe depressie spectaculair is. In het geval ze vervolgens precies aan de linkeruitgang van de straalstroom weer opduikt, ‘ontploft’ het weersysteem en ontstaat binnen ‘no time’ een actieve stormdepressie. En dat gebeurt dan allemaal net op het moment dat de linkeruitgang van de straalstroom bij de Benelux arriveert.

Storm of ‘gewoon’ alleen maar veel neerslag?
Voor de ‘ontploffing’ van het lagedrukgebied moet wel alles precies bij elkaar komen. Volgt de depressie boven de oceaan een net iets andere koers – al gaat het maar om enkele tientallen kilometers – dan kan dit betekenen dat het weersysteem zich niet meer verder ontwikkelt. En dan valt er wel flink wat neerslag vrijdag, maar gebeurt er qua wind in Nederland een stuk minder. Vanwege die kleine verschillen met grote gevolgen is het verwachten van een stormdepressie die zich in zo’n korte tijd moet gaan ontwikkelen in feite pas vrij kort van tevoren goed mogelijk. Kortom: het blijft spannend; donderdag meer duidelijkheid.

Bron: Meteo Consult


Iedereen heeft deze week zoiets van "24 tot 48 uur van te voren is wel het maximale om betrouwbaar te zijn"

Nog 3 dagen en dan gaat molen "De Volharding" in Best open, vandaag nog even wezen kijken op de molen bij John, de molenbouwer die de molen in Best "maalvaardig" aan het maken is.
Er moet nog veel gebeuren, maar het word wel mooi binnen, een koppel stenen in de steenkuip is maalvaardig en compleet met kaar en schuddebak.
Er moet nog wel wat touwwerk aan vast om hem te bedienen.



15-12-2011
De weermannetjes en weervrouwtjes waaien over elkaar heen om storm en neerslag over ons heen te storten, we zijn op maandag begonnen met windkracht 11.
Als we echt windkracht 11 krijgen moeten we vrijdag maar een paar meter extra bezetketting gaan kopen om al die "Hotemetoten" vast te leggen die uitgenodigd zijn, voor je het weet waaien er een paar van de stelling.
Ben toch benieuwd wat we zaterdag werkelijk hebben bij de opening van "
De Volharding"


Sneeuw of geen sneeuw, that's the question
15.12.2011 13:21

Witte rook. De weermodellen zijn eruit. Er is lang aan gerekend, we hebben het er hier de afgelopen dagen veel over gehad, maar nu zitten de modelberekeningen op 1 lijn. Het lagedrukgebied dat vrijdag over West-Europa schuift, wordt een stormdepressie. Maar de bijbehorende stormwinden lijken ons land te missen. De onzekerheid voor wat de windsterkte betreft, zit de komende 24 uur zuidelijker, in Belgie en in Frankrijk. Op de Golf van Biskaje komt volgens het UKMO-model en het Hirlam-model een zware storm te staan, kracht 10. Het Europese en Amerikaanse model komen met net iets minder wind. De kustregio's van Frankrijk krijgen die storm ten volle mee. Dieper landinwaarts en ook in de Belgische Ardennen worden gemiddelde windsterkten tussen 5 en 8 Bft verwacht (afhankelijk van het model dat je bekijkt). Windvlagen tot ongeveer 130 km/u zijn mogelijk in de kustgebieden van Frankrijk, landinwaarts en in de Ardennen kunnen de windstoten (weer afhankelijk van het model waar je naar kijkt) tussen 75 en circa 110 km/u uitkomen. Zelfs Limburg kan nog wat van dit windveld meekrijgen. In de rest van eigen land zal het zeker niet windstil zijn, maar blijven we ruim onder stormkracht. Tijdens intensieve regenval kan het wel enige tijd sneeuwen.
Wanneer wordt het wit…
De vraag of er wel of niet sneeuw valt, heeft uiteraard alles van doen met de temperaturen. Als een hele luchtkolom onder nul is, valt er sneeuw. Als een deel van de luchtkolom boven het vriespunt is, zal er veelal regen vallen of soms ook ijsregen. De neerslag van morgen zal vooralsnog grotendeels als regen naar beneden komen. De temperatuur op 1500 meter hoogte is -2 tot -4 graden en de nattigheid zal op dat punt uit sneeuw bestaan. Op hun weg omlaag, komen de sneeuwvlokken door een mildere luchtlaag en transformeren naar regen. De intensiteit van de neerslag speelt daarbij echter ook nog een rol. Hoe harder het regent, des te meer koude lucht die neerslag van hogerop naar omlaag laat ‘vallen’. Bovendien, tijdens het vallen van de regen vindt er verdamping plaats en dat is een proces wat warmte kost. Ergo, een proces dat kou oplevert. Zeker als er wat wind staat, die de lucht continu wat mengt met drogere lucht en er continu voor zorgt dat de relatieve vochtigheid niet tot 100 procent reikt.

Dalende sneeuwvalgrens
Morgen is dat proces van afkoelende neerslag ook aan de orde. De menging met drogere lucht vindt tevens plaats, aangezien de wind om de lagedrukkern heen enige tijd uit het oosten waait. Die oostelijke wind zorgt er dan voor dat er drogere lucht wordt doorgemengd, er aanhoudend een deel van de neerslag kan verdampen en de sneeuwgrens dientengevolge laat dalen. Op één van de kaarten hiernaast, laat de ECMWF hoofdberekening de sneeuwvalgrens dan ook dalen naar 200 meter. Met wat extra kou-aanvoer vanuit de hogere luchtlagen lijkt er vervolgens in een deel van het land sneeuw of natte sneeuw te gaan vallen.

Waar zijn de sneeuwkansen het grootst
De meeste neerslag gaat morgen in de zuidelijke regio’s van het land vallen. Daar kan plaatselijk meer dan 20 millimeter naar beneden komen. Die neerslagintensiteit is dermate hoog dat vooral Brabant en Limburg in aanmerking lijken te komen voor tijdelijke (natte) sneeuw. Maar ook Gelderland en het oosten van Overijssel zijn vooralsnog plekken met sneeuwkansen. Bij een tijdelijke winddraaiing naar het oosten of noorden, is de wind daar grotendeels vanaf land afkomstig en kouder dan bijvoorbeeld in de noordelijke provincies waar de Noord- en Waddenzee sneller mildere lucht laten doorsijpelen. We moeten in Gelderland en Twente dan voornamelijk denken aan de hogere delen, zoals de Veluwe, Montferland en andere plekken die net een fractie hoger liggen dan de rest. Als we in aanmerking nemen dat een sneeuwvlok gemiddeld 200 à 300 meter nodig heeft om te transformeren naar regen, zou het nog wel op grotere schaal kunnen gebeuren.

Kortom, morgenochtend kan de regen in het zuiden, midden en oosten van het land her en der overgaan in sneeuw, mogelijk enige tijd droge sneeuwval. Limburg heeft eerst nog lange tijd een zuidelijke wind en zal vooral regen naar beneden zien komen, maar als in de middag de wind daar draait naar het oosten, de lucht wordt gemengd en kouder wordt, kan het ook daar weleens enige tijd sneeuwen.

En de wind dan?
Door het ontbreken van felle uitdieping van het lagedrukgebied, zijn ook de drukverschillen tussen de depressiekern en de honderden kilometers daar omheen een stuk kleiner. Bij ons zal de wind uit variabele richtingen waaien en aan de kust veelal vrij krachtig tot hard zijn, 5-7 Bft. In het binnenland staat er 4-5 Bft en zal de wind zeker vlagerig zijn, maar de meeste kerstmarkten zullen daar nog wel tegen kunnen, Zuid-Limburg dus mogelijk uitgezonderd. Wie weet wordt de Kerstsfeer wel verhoogd als er sneeuw valt….

Bronnen: Meteo Consult


16-12-2011
Vandaag het laatste bericht n.a.v. de waarschuwing voor windkracht 11 op maandag 12-12-2011 voor vrijdag 16-12-2011, ze voorspelden windkracht 11, het werd uiteindelijk de helft.
Moraal van het hele verhaal, neem waarschuwingen serieus maar laat je niet gek maken op te lange termijn, maar waarschuwingen van 24-48 uur van te voren zijn wel betrouwbaar en handel daar ook naar.
Met de wind viel het wel mee, maar regen hadden we des te meer.
We hadden een luchtdruk van rond de 960 hPa en dat is wel vrij laag.


Nu even genoeg over het weer gehad, we gaan vandaag molen "De Volharding" uitmesten en gereed maken voor de officiële opening op zaterdag 17-12-2011.
Er is maanden lang hard gewerkt door de molenbouwers John, Jan en Joris en het resultaat mag echt gezien worden, we hebben een prachtmolen gekregen waar we ook best wel trots op zijn.

17-12-2011
Vandaag gaat het gebeuren, na 73 jaar hebben we weer een volwaardige korenmolen draaien op de wind in Best, en ik ben alle twee de dagen aanwezig om mee te helpen.
Vandaag open voor het publiek van 15.00 uur tot 21.00 uur en morgen open van 12.00 uur tot 19.00 uur.

22.02 uur, zit aan een flesje "Lieshouts Water" bij te komen van de eerste open dag dit weekend van de opening van onze molen "De Volharding" welke na 73 jaar weer tarwe maalt op de wind, na de gebruikelijke opening door het "Hoog" met bijbehorende "Hotemetoten" mochten de gewone stervelingen de stellingmolen bekijken.
Aan belangstelling geen gebrek, op het hoogtepunt moesten we het "verkeer" op de smalle trapjes bijna gaan regelen met stoplichten e.d.
We hadden een ontzettend fijn stel molenaars, mio's ,mensen van de gemeente en de molenbouwer met zijn mensen om de dag te begeleiden, Anja,Willie-Jan,Hub,Jan1,Hennie,John,Jan2,Thijs,Johan,Nikol,Henk en ikzelf(Jan3)hebben een schitterende dag gehad waar ontzettend veel is gelachen en waar veel molenaarshumor te horen was.
Bijna 600 kg tarwe gedraaid op een vernieuwde molen met dito stenen is op zich niet slecht.
Als we op zondag weer zo'n dag hebben kunnen we terugkijken op een heel geslaagd weekend.

De gemiddelden weer-kenmerken in Best van 17-12-2011:
Windkracht 3Bft, Windrichting W, Luchtdruk 1003,8 hPa, RV 87%, zwaarbewolkt


Onze plaatsgenoot Jan Ras maakte voor ons onderstaande foto, Jan Bedankt.


18-12-2011
Op de tweede dag van de opening hebben we nog meer bezoekers gehad dan op zaterdag heel veel leuke reacties gehad op de molen en het feit dat ik voor vrijwillig molenaar aan het leren ben.
Net als gisteren heb ik weer pijn in mijn kaken van het lachen, een ontzettend leuk weekend.
Een keer of 200 mijn verhaal vertelt over de stenen, het kaar en de schuddebak.
De volgende keer ga ik het houden over de balken in in de kap, als ik dat ook 200 keer vertel, vergeet ik het niet meer.
De komende tijd moet ik mijn theorie over de standerdmolen en alle belangrijke balken in de kap maar eens goed gaan leren want ik heb deze en komende week geen feedback vanuit Dongen.

De gemiddelden weer-kenmerken in Best van 18-12-2011:
Windkracht 3Bft, Windrichting WZW, Luchtdruk 1011,1 hPa, RV 92%, zwaarbewolkt


21-12-2011
Vandaag op internet wezen zoeken naar boeken over "molens" en dan moet ik me inhouden als "boekengek" en de kunst is om niet gelijk toe te happen maar proberen de pareltjes er uit te halen.

22-12-2011
De postman bracht vanmorgen het eerste boek nr 39 uit de literatuurlijst van het gilde "De watermolens van Nederland" een mooi kijk en leesboek.


En vanmiddag kwam de ultieme verrassing nr 25 uit de literatuurlijst van het gilde "Molenbouw van Anton Sipman" en dat was nu zo'n pareltje wat je zelden krijgt, een nagelnieuw exemplaar kreeg ik binnen, het was nog niet open geweest.
Het boek "Molenbouw" van Anton Sipman is een beetje de bijbel van de molenbouw, de gedetailleerd waarmee die man kon tekenen is fenomenaal en waar ik als grafisch technicus oprecht respect voor heb.
Mijn dag is weer meer dan goed na deze aankoop.


23-12-2011
Ik wil iedereen heel prettige kerstdagen toewensen en een heel gelukkig maar vooral gezond 2012.


24-12-2011
Ik had eigenlijk vrij en geen activiteiten gepland op molengebied vandaag maar omdat Jan ( uit Oisterwijk ) pas om 13.00 uur in Best kon zijn en Anja graag om 11.00 de molen open heeft voor publiek en het niet graag alleen doet toch maar even bijgesprongen, nood breekt wetten heet het dan.
Samen de molen geïnspecteerd, de bovenas gesmeerd, en de molen met 4 vollen opgezeild en voor de prins laten draaien.
Rond 12.00 uur nam de wind zover toe dat we besloten er 4 duikertjes in te leggen.
Toen Jan rond 13.00 uur kwam de duikertjes nog even beter bevestigd en om 13.30 uur de molen draaiend achtergelaten waar Anja en Jan nog tarwe gingen malen.

De gemiddelden weer-kenmerken in Best van 24-12-2011:
Windkracht 3Bft, Windrichting W, Luchtdruk 1025 hPa, RV 87%, zwaarbewolkt


Toen ik thuis kwam waren de boeken binnen welke ik 21-12-2011 via internet bij een particulier had besteld, in ieder geval zat er nr 28 "Molens in Noord-Holland" bij en het boekje "De Zaanse Molen"
De laatste staat niet in de lijst van het GVM, maar gezien de Oostzaanse achtergrond van Astrid toch er bij besteld.
Een heel leuk boekje met een beschrijving en een mooie kleurentekening van een groot aantal molens die de Zaanstreek naam en faam gaven.



De doos was aan de voorzijde rijkelijk voorzien van postzegels uit het guldentijdperk, de afzender is niet alleen zijn boekenkast aan het opruimen maar ook zijn oude zegels.
Blijkbaar wist NLPost het ook niet meer want de zegels zijn niet afgestempeld.


31-12-2011
Laatste dag van het jaar, ik wens iedereen een heel fijn oudjaar en een hoopvol 2012, speciaal voor die mensen in mijn omgeving welke op dit moment behoorlijk met hun gezondheid geconfronteerd worden.

Vandaag op uitnodiging van mijn collega MIO Henk een bliksembezoek gebracht aan zijn instructiemolen Sint Victor in Heeze.
Een mooie molen die volgens mij zeer authentiek overkomt en waar de Brabantse gezelligheid nog met hoofdletters word geschreven.
Links en rechts nog wat praktische zaken gezien zoals een trap met ingebouwde leuning, een plateau om spullen naar boven/beneden te luien en een luiluik met afstandbediening.
Na een uur afscheid moeten nemen omdat we nog naar Zevenaar moesten voor een verjaardag.
Kreeg op die verjaardag nog een boek in handen uit 1946 genaamd "Zwaaiende Wieken"
je kan natuurlijk op een verjaardag niet uitgebreid gaan zitten lezen, dus ik mocht het meenemen om het thuis eens te lezen, maar moet het wel terugbrengen.
Het boek staat ook als nr 46 in de literatuurlijst van het GVM.
Een voor die tijd interessant boek wat vandaag de dag nog behoorlijk actueel is.

Sint Victor in Heeze


Kijk voor het vervolg in het blogarchief: Januari 2012






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opbouwende reacties, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom, aarzel niet om te reageren.