Kijk voor eerdere berichten in het Blogarchief
Op deze blog ga ik de komende tijd vertellen hoe ik er toe kwam om mij aan te melden voor voor vrijwillig molenaar, en hoe het verder gaat met de opleiding hiervoor.
02-01-2013 Zoals ik op 19-12-2012 al schreef over het opzeilen en draaien in het donker, hadden we vanavond weer zo'n avond waarop we met een aantal mio's onze geleerde kunstjes weer gingen oefenen op de molen in Dongen, een groot voordeel van de werkwijze van Henk en Marco word ook duidelijk: iedere mio leert hier op dezelfde wijze consequent de elementaire grondbeginselen van het opzeilen, zodat men ook in het donker niet hoeft te zoeken en alle handelingen soepel verlopen, Henk was na afloop dan ook tevreden en wij weer een ervaring rijker.
05-01-2013 Mijn tweede dag op de standerdmolen in Bergeijk verliep weer net zo gezellig als de eerste, Ton de andere MIO was er vandaag ook en op mijn verzoek vandaag weer veel aandacht voor de vang, we mochten op zoek naar de "lendestut" de lendestut is een verticale balk welke de vangstukken naar boven geleiden op het moment dat men de vang ligt. Maar hoe we ook keken en zochten wij vonden geen verticale lendestut, er bleven dus twee mogelijkheden over, of we werden door Gerrit gigantisch voor de gek gehouden, of hij weet zelf niet hoe zijn molen in elkaar steekt, in het belang van mijn opleiding houd ik het maar op het eerste en dat we gewoon voor de gek werden gehouden (Brabantse humor). In plaats van de verticale stut was er een horizontale balk gemonteerd met dezelfde taak: de vangstukken naar boven geleiden op het moment dat de vang word gelicht.
![]() | ||
De "liggende" lendestut |
![]() | ||
De bijna niet te fotograferen rijklamp |
Holtens Molen Deurne
08-01-2013 Vanavond weer theorieles in het museum bij molen "De Doornboom" in Hilvarenbeek, deze les ging over de bekende "Standerdmolen en Wipmolen" De standerdmolen word gezien als het oudste type verticale windmolen van rond de tweede helft van de 12e eeuw. Vorig jaar hield Niek ons tot 21.54 uur bezig met de standerdmolen en bleef er voor Hub nog 6 minuten over voor zijn verhaal. De tijdsverdeling was vandaag weer in balans, Niek had zijn verhaal over de standerdmolen "gezipt" tot een uur zodat Hub ook een uur had voor zijn wipmolen, een verhaal over de wipmolen roept altijd hilariteit op bij de bezoekers Voor meer informatie, zie de uitgebreide site van Kees Vanger:
De Standerdmolen
De Wipmolen
11-01-2013 Mijn blog word goed gelezen, vandaag ging de teller van mijn blog "Opleiding Vrijwillig Molenaar" over de 7000 bezoekers.
12-01-2013 Op een molen werken betekend regelmatig in kou, regen en tocht staan en resulteerde vandaag dan ook in "afwezigen" en snotterkoppen, ik heb 3 x geteld maar kwam vandaag niet verder dan 3 man van onze crew van 9 man/vrouw. Ramon en ik hadden desondanks de molen snel "Rond in de top" om voor de prins te draaien en ik weer wat tijd aan de maalstoel kon besteden. Op dit moment zijn we het ijzeren onderstel (de stoel) verf klaar aan het maken. Daarbij diversen bezoekers gehad vandaag en nog aardig wat meel verkocht voordat ik rond 15.30 de molen weer heb afgezeild wat inmiddels routine word.
19-01-2013 Vorige week mijn broodjes nog buiten op het bankje van de molen 'uit de wind en in de zon' op kunnen eten, en vandaag leek ik wel een Hollandse eskimo met al mijn laagjes. Eerst de stelling sneeuwvrij maken want uitglijden en 7 meter lager uitkomen is geen pretje. Snel met een man of 4 de molen "op het keurdje" opgezeild waarna we werden "opgehokt" om de “Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RIE) voor molens” te behandelen. RIE
We hebben ons er met heel veel koffie doorheen kunnen werken en toen was het weer tijd om af te zeilen.