Kijk voor eerdere berichten in het Blogarchief
Op deze blog ga ik de komende tijd vertellen hoe ik er toe kwam om mij aan te melden voor voor vrijwillig molenaar, en hoe het verder gaat met de opleiding hiervoor.
02-10-2012 De winter komt er weer aan en dat is voor het gilde altijd weer de tijd dat de theorie van de opleiding weer meer aandacht krijgt, de theorielessen bij molen "De Doornboom" in Hilvarenbeek gaan vanavond weer van start. Omdat ik vorig jaar wat later instroomde had ik les 1+2 gemist en hoop die nu wel te kunnen bezoeken. Volgens goede traditie waren wij ( Henk, Tom en ik zelf ) aan de vroege kant en konden nog even rond de molen struinen voor dat Bart het theorielokaal / museum opende. Het was een volle bak vandaag met bekende maar ook veel nieuwe gezichten waarin wij eerst informatie kregen over de opleiding en de exameneisen. Het tweede gedeelte ging over het gevlucht en de verschillende wieksystemen.
Uiteraard ontbrak het ook vanavond niet aan vergeten USB-sticks en ander PC-Beamer gefröbel.
"De Doornboom"
06-10-2012 Vandaag samen met Astrid een bezoek gebracht aan molen "De Eendragt" in Anjum (Friesland), een grenen achtkant, rietgedekt op stenen onderbouw. "De Eendragt" is een koren en pelmolen waar de molenmakers uit die tijd over bovenmatig ruimtelijk inzicht hebben beschikt, het was werkelijk knap om 2 maalkoppels, 2 pelkoppels, een elevator, een wan, waaierij en een mengketel in de molen te integreren en deze later ook nog met de 40 PK Kromhout gloeikopmoter aan te drijven.
![]() | |
een stukje zeilmaken van Friese bodem om je molenaarsvingers bij af te likken en nee ik heb geen aandelen van Koning molenzeilen.
Koning molenzeilen
We werden hartelijk ontvangen door molenaar Henk en nadat ik vertelde molenaar in opleiding te zijn was werd Henk nog enthousiaster en kwamen de verhalen los waarbij ik uiteraard de hele molen mocht zien en na de nadrukkelijke waarschuwing dat de vangbalk echt heel zwaar is mocht ik de molen vangen wat met een vangbalk met vangduim toch weer een ander avontuur is dan wat ik in Dongen en Best gewend ben. Andere streken andere namen, het ons zo vertrouwde reuzel noemde Henk de molenaar hier "Knorvet".
Ook de vang lichten met vangduim is een ervaring. Met een heel hartelijke "Succes met je opleiding" afscheid genomen van een zeer enthousiaste molenaar van een bijzondere molen, Henk bedankt voor de fantastische rondleiding.
11-10-2012 Vandaag in het vestingstadje Bourtange een bezoekje gebracht aan de standerdmolen en de rosmolen. Omdat we midden in de week waren was de standerdmolen dicht maar konden toch buiten even rondkijken bij deze open standerdmolen, hoewel de molen nieuw gebouwd is in 1980 en dus vrij recent is is de staat van onderhoud in een woord rampzalig, het hele gevlucht moet met spoed een nieuwe verflaag krijgen anders vallen vandaag of morgen de roeden uit de as, eeuwig zonde dat er zo met cultureel erfgoed word omgesprongen.
De standerdmolen van Bourtange
In een bijgebouwtje is verder nog een in 1988 gebouwd/gereconstrueerde rosmolen te zien en als men binnen komt zie je aan de vogelpoep dat de deur eigenlijk altijd open staat, en waarschijnlijk de haccp norm niet gehaald word.
De rosmolen van Bourtange
20-10-2012 Vandaag na mijn herfstvakantie weer naar mijn instructiemolen "Koningin Wilhelmina" in Dongen, waar ik kennis heb gemaakt met Koos, een nieuwe leerling. Het begint zo langzamerhand gezellig druk te worden in Dongen, het is maar goed dat we een ruime molen hebben want anders moeten we binnenkort in ploegendienst gaan "leren". Enerzijds het gevolg van een groter aanbod van leerlingen en anderzijds een iets kleiner wordend aantal instructeurs. Zo hebben we hier nu Ramon, Iza, Koos en ikzelf, en er staan al weer nieuwe leerlingen aan de poort te rammelen. Wind stond er niet s'morgens dus gaan we andere dingen doen zoals de molen uitvegen/stofzuigen, theorie doornemen en meteen in de praktijk uitvoeren wat wel makkelijk is met 2 man voor opleiding. We hebben binnen de molen ook een graanbreker/graanpletter hangen en omdat we vraag hebben naar gebroken graan vandaag eens gekeken naar deze graanbreker/graanpletter en geconstateerd dat de doseerrol los zat. Omdat we daar niet het gereedschap voor hadden de hele bovenkant er maar af geschroefd en mee naar huis genomen waar ik wat meer mogelijkheden heb en de rol voorzien van een nieuwe bout. Nu nog samenbouwen met de rest van de bovenkant en kan hij zaterdag weer teruggeplaatst worden.
Doseerrol graanbreker/graanpletter
28-10-2012 Vandaag is het Rijnlandse Molendag en omdat het Henk zijn geboortestreek is en veel kan vertellen over de daar aanwezige molens was ik al om 09.00 bij Henk voor een dagje "Rijnland", we troffen het met het weer, een aangename temperatuur en in de loop van de morgen zou het nog gaan waaien ook.
Als eerste naar de "Vrouwgeestmolen" in Alphen aan den Rijn, het zag er niet echt open toen we aankwamen maar nadat Henk de familie Vrolijk aan de telefoon had gehad werden we zeer hartelijk ontvangen door Hans Vrolijk die met zijn vrouw en kinderen in de poldermolen woont. De molen was eigenlijk vandaag niet open i.v.m. familieverplichtingen s'middags maar omdat we al om 10.30 op het erf stonden was het geen probleem voor Hans en zijn vrouw om de molen te laten zien. Een hele leuke rondleiding door deze bijzondere molen die al sinds 1797 door de 6e generatie Vrolijk word bewoont. Na de rondleiding van Hans vanaf de kapzolder tot aan de vijzel mochten Henk en ik aanschuiven voor lekkere koffie met koek,
Rijnlandse Molenstichting: Vrouwgeestmolen
Molendatabase: Vrouwgeestmolen
Vrouwgeestmolen
Tekst op de steen boven de vijzel
Anno 1909.
Het is Carel Piek geweest
Voorzitter van de Vrouwgeest
Die deze spil, voorheen een eiken paal
Vervangen liet, door een van staal.
Op weg naar de volgende molen kwamen we langs de Lijkersmolen I en II de enige twee twaalfkantige stenen poldermolens van Nederland, hoewel ze niet zijn te bezichtigen waren ze wel een foto waard.
Rijnlandse Molenstichting: Lijkersmolen I en II
Molendatabase: Lijkersmolen I
Molendatabase: Lijkersmolen II
Na de Lijkersmolens op naar de volgende molen: "De Hoogmadense molen" waar Ruud Bax sinds 1992 tot op heden molenaar is, we werden door Ruud hartelijk ontvangen in zijn uit 1897 stammende wipmolen. Nu had ik al diverse keren gehoord waar de naam wipmolen vandaan komt maar het is toch een ervaring om boven in de draaiende molen te zijn en te ervaren dat inderdaad de hele handel min of meer op en neer gaat. Het voordeel van de Rijnlandse Molendagen is dat de dag alleen bekend is bij de molenaars en niet bij het grote publiek en de molenaars ook veel meer tijd voor je hebben om de details van "hun" molen te laten zien. En weer hadden we het geluk dat het koffietijd was in de molen, we werden door Ruud uitgenodigd in zijn kleine maar karakteristieke "huiskamertje" voor koffie met ja daar gaan we weer koek en waar het kacheltje, het koffiezetapparaat en 3 man de temperatuur aardig omhoog jaagde.
Bij een wipmolen gaat de koningsspil door een zware houten koker heen naar beneden
Hoogmadense molen
Rijnlandse Molenstichting: Hoogmadense molen
Molendatabase: Hoogmadense molen
Een enorme brei van details, wetenswaardigheden en molenaarshumor rijker afscheid genomen van Ruud en naar de Veendermolen in Roelofarendsveen, hoewel de molen open was en draaide had de molenaar weinig tijd maar we mochten de grondzeiler zelf bezichtigen. Op het moment dat wij er waren was de molen weer ingericht als winterberging van de zeilschool en stond aardig vol met masten, gaffels en andere zeilattributen. Zonder molenaar mis je toch de uitleg met juist de details van de molen.
Wieksysteem Fauel op beide roeden
Opmerkelijk detail, de bliksemafleider op het einde van de as
De sterk getailleerde molen op een achtkante gemetselde voet
Rijnlandse Molenstichting: Veendermolen
Molendatabase: Veendermolen
De laatste molen die we bezochten was de Lagenwaardse molen in Koudekerk aan den Rijn, de wipmolen draaide rustig zijn rondjes in de Lagenwaardse polder, de vijzel verzette gestaag het water omhoog.
De molenaar Andries Veloo was net bezig een andere MIO aan het rondleiden toen we aankwamen en wij sloten ons hierbij aan. Molens van een paar honderd jaar oud herbergen altijd een schat aan geschiedenis, gebeurtenissen in goede en kwade doen en als er dan ook nog een molenaar is die zijn verhaal met zoveel enthousiasme vertelt is je dag niet meer kapot te krijgen. We werden door Andries en zijn vrouw gastvrij ontvangen in hun huis voor koffie met koek terwijl Andries uitvoerig vertelde hoe hij daar terecht was gekomen en er werkt en woont.
De Lagenwaartse wipmolen
De vijzel
De steenburrie met namen
De Lagenwaartse wipmolen
Rijnlandse Molenstichting: Lagenwaardse molen
Molendatabase: Lagewaardse molen
Een fantastische dag gehad vandaag bij gastvrije molenaars met een hele grote dosis enthousiasme en vakmanschap, ik heb er in ieder geval elke minuut van genoten.
Kijk voor het vervolg in het blogarchief: November 2012
@janbuijs volgen
Tweet to @janbuijs
Tweeten