Kijk voor eerdere berichten in het Blogarchief
Op deze blog ga ik de komende tijd vertellen hoe ik er toe kwam om mij aan te melden voor voor vrijwillig molenaar, en hoe het verder gaat met de opleiding hiervoor.
07-07-2012
Vanmorgen in Dongen begonnen met instructeur Henk maar al vrij snel kwam Tony ons gezelschap houden op de molen, zoals ik al eerder schreef is Tony een heel enthousiaste jongen die voor zijn leeftijd al gewoon heel veel kennis heeft van de molen en zit de dagen af te tellen dat hij met de opleiding mag beginnen.
Misschien een idee voor het Gilde om eens te kijken of er voor dit soort gedreven mensen niet een soort jeugdlidmaatschap kan komen.
Ook Chiel uit Sprang kwam nog even op zijn Brabants buurten, volgende week gaan we met het team uit Dongen kijken bij Chiel bij het lichten van de steen, een voordeel van de goede contacten van Henk waar wij als MIO's ons voordeel weer mee doen.
Na de middag kwam ook Marco nog binnen vallen voor de rest van de dag, omdat er net te weinig wind stond om te malen de molen weer eens lekker uitgemest en toen vonden Henk en Marco het wel leerzaam om de molenroede te behandelen waarbij we de verschillen tussen de diverse molenroeden hebben bekeken waarvan de Potroede de bekendste is.
De porring en de biljoening behandeld, ook kwamen we op het belang van "wieken doorhalen" waarbij we ook maar eens windluiken uit de voorkeuvelens gehaald hebben, je hebt dan een perfect zicht op de askop met roeden.
De gemiddelden weer-kenmerken van 07-07-2012:
Windkracht 2Bft, Windrichting ZZW, Luchtdruk 1010,5 hPa, RV 75%, Half tot zwaarbewolkt
10-07-2012
Mijn blog word goed gelezen, vandaag ging de teller van mijn blog "Opleiding Vrijwillig Molenaar" over de 4000 bezoekers.
14-07-2012
Volle bak en een druk programma vandaag, na de koffie snel(het regende) de molen "rond in de top" opgezeild om 150 kg gemende tarwe te malen en te builen.
De eerste 25 kg tarwe ging i.v.m. de weinige wind niet echt snel en dan komt de vakmanschap van de ervaren molenaar goed van pas, een spel van steen lichten en bijhouden om de steen niet stil te laten vallen maar toch de tarwe goed uit te malen.
Gelukkig kwam er iets meer wind en ging de rest van de 150 kg tarwe daarna iets sneller, na het malen zo'n 125 kg volkorentarwemeel gebuild in tarwebloem, gries en zemel.
Na de middag bleef Henk op de molen in Dongen en gingen collega-MIO Ramon, stage-molenaar Marco en ik voor een demonstratie molensteen lichten naar Chiel van standerdmolen "Dye Sprancke".
Dye Sprancke in Sprang
Chiel had alles al keurig voorbereid, het kaar en steenkuip waren al verwijderd en ook belangrijk alles was al schoongemaakt en alles wat er nodig is om de steen te lichten lag klaar o.a. een kettingtakel ketting en touw.
Met zijn 4en hebben we toen de steenspil voorzichtig omhoog getakeld en daarna voorzichtig weer weggelegd en toen kon de loper met de steenkraan er af.
Op dat moment is het handig om een paar mensen meer voorhanden te hebben, om iets aan te geven, een touw vast te houden, te kijken of alles goed gaat maar ook voor de veiligheid mocht er iets misgaan.
Het koppel stenen waar het kaar. de schuddebak en de steenkuip verwijderd en schoongemaakt zijn.
Chiel op de voorgrond en Marco op de achtergrond bezig de steenspil te verwijderen.
Kijkje op de pennetjesrijn zoals die in Sprang zit gemonteerd.
De kraanbeugel gemonteerd op de steen.
Een heel mooi gezicht, de steen is stilgezet en je ziet de verschillende fasen van het maalproces vanaf het kropgat, de entree, het breken van de tarwe in het breekvlak en tenslotte het uitmalen in de maalbaan.
Het pennetjesrijn van boven af gezien, let op de vierkante bevestiging dit is tegen het meedraaien.
Het pennetjesrijn van beneden af gezien.
Het was al met al weer een heel leerzame middag waar we veel geleerd hebben van een molenaar met veel ervaring en toewijding, Chiel bedankt!
De gemiddelden weer-kenmerken van 14-07-2012:
Windkracht 2Bft, Windrichting WZW, Luchtdruk 1004,6 hPa, RV 93%, Zwaarbewolkt
15-07-2012
A.s zaterdag 21-07-2012 word molen "De Volharding" in Best en het beeldje van St Victor plechtig ingezegend door Pastoor R.Schreurs en komt de wethouder een plaquette onthullen en een bordje aanbrengen dat "De Volharding" een rijksmonument is.
De Volharding
21-07-2012
Vandaag mijn eerste vakantiedag, ben bezig de caravan in te pakken voor 3 weken vakantie in het voormalige Oost-Duitsland, 6 dagen Lutherstadt Wittenberg aan de rivier de Elbe en 12 dagen naar het middelgebergte "de Harz".
Op internet een site gevonden met veel informatie over molens in dat gebied waar ik in ieder geval gebruik van zal maken.
Maar eerst word vanmiddag molen "De Volharding" in Best tijdens St Victordag ingezegend door Pastoor R. Schreurs.
Rond een uur of half 2 samen met Astrid en Yvonne naar de molen waar het al lekker druk is met belangstellenden en opvallend veel "Pers".
Publicatie in het Eindhovens Dagblad d.d. 23-07-2012
Door Henk van den Heuvel,
BEST- Op Sint Victordag een feestdag van het molenaarsgilde is zaterdag de gerestaureerde molen "De Volharding" in Best ingezegend door pastoor Richard Schreurs. Daarna onthulde wethouder Paul Gondrie een plaquette waarop in het kort de geschiedenis van de molen is vermeld en staat dat de molen een rijksmonument is. In 2010 besloot de gemeente Best de stellingmolen uit 1851 te restaureren en op 17 december 2011 werd de Volharding officieel geopend. Na de opening moesten de oude blauwe stenen die nog in de molen lagen, weer maalvaardig gemaakt worden. De steigers konden daarna eindelijk weg en de molen werd op 31 januari van dit jaar officeel opgeleverd. De Bestse molen was zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur te bezichtigen voor belangstellenden. Ook konden bezoekers molenaar Anja de Brouwer in de molen aan het werk zien. Om ervaring als molenaar op te doen, draait De Brouwer op donderdagmorgen, samen met Victor Theeuwes, de molen in Oirschot. "Het is net als autorijden: na het behalen van je diploma krijg je de verantwoordelijkheid over een enorme en kostbare machine. De molen leren kennen duurt een tijd. Hoe vangt (remt, red.)deze molen, welke geluiden horen wel bij de molen en bij welke geluiden gaat er iets niet goed ? Vaak moet ik voor al mijn vragen een beroep doen op ervaren molenaars die me met raad en daad bijstaan." Drie Bestenaren zijn inmiddels gestart met de opleiding om molenaar te worden. Henk Raaijmakers, Jan Buijs en Tom van Logten doen praktijkervaring op in de Bestse molen. En voor de Bestse basisscholen zijn lespakketten gemaakt. Het omgaan met veranderende weersomstandigheden en seizoenswisselingen blijft moeilijk voor vrijwilligster De Brouwer. "In het voorjaar en in de zomer halen de bladeren aan de bomen veel wind uit de zeilen en zie je weersveranderingen achter de gebouwen niet aankomen. Vooral de windrichtingen noord, noordoost en noordwest geven dan problemen. Volgens molenàar Anja de Brouwer in Best blijft het moeilijk om met veranderende weersomstandigheden om te gaan. De vooraf negatieve berichten over de molen die binnen de bebouwing nooit kan draaien, kloppen gelukkig niet." Inmiddels hebben veel inwoners geproefd van het molenbrood gebakken door bakker Paul met meel van de Bestse molen. Mensen gaan weer zelf bakken en gebruiken daarvoor tarwemeel, speltmeel en pannenkoekmix van "De Volharding".
"De Volharding" is elke zaterdag open.
Bron: Eindhovens Dagblad
Publicatie in Groeiend Best d.d. 24-07-2012
Ik ben inmiddels wereldberoemd in heel Best als "misdienaar" nadat de inzegening op You Tube is gezet:
Inzegening op You Tube
22-07-2012-11-08-2012
Vakantie in voormalig Oost-Duitsland en actief op zoek geweest naar wind en watermolens in Sachsen-Anhalt met gebruikmaking van de volgende link:
Mühlen in Sachsen-Anhalt
28-07-2012
In de omgeving van Lutherstadt Wittenberg zijn we op zoek geweest naar 2 molens, de Wassermühle Niedermühle Coswig was zodanig verstopt tussen de overige bebouwing dat hij alleen voor de kenner was te herkennen en alleen na vooraanmelding te bezichtigen was en Untermühle Griebo had zelfs niet eens een adres.
@janbuijs volgen
Tweet to @janbuijs
Tweeten