Zoeken in deze blog

vrijdag 1 juni 2012

Opleiding Vrijwillig Molenaar Juni 2012

Kijk voor eerdere berichten in het Blogarchief


Op deze blog ga ik de komende tijd vertellen hoe ik er toe kwam om mij aan te melden voor voor vrijwillig molenaar, en hoe het verder gaat met de opleiding hiervoor.

02-06-2012
Gisteravond nog snel een afspraak met Bart van molen "De Doornboom" kunnen maken om een middagje mee te draaien in Hilvarenbeek.
Ik kom vaker bij deze molen maar dan voor de theorielessen, maar vanmiddag zou ik een middagje meedraaien.
Toen ik om 13.20 aan kwam was er nog niemand dus nog even lekker op een molensteen in het zonnetje zitten, precies op tijd kwam Onno aan en vroeg om het hals- en penlager te smeren en Onno riep nog; kijk ook even of de stormstutten er niet op liggen, terwijl ik naar de stormstutten aan het zoeken was bij de zijkant van het bovenwiel kwam Bart ook op de kapzolder en zei dat de stormstutten in tegenstelling tot de pal niet aan de zijkant van het bovenwiel zitten maar op de lange spruit.
De wind liet ons vandaag aardig in de steek dus verder dan een kilo of 25 spelt malen zijn we niet gekomen,

De Doornboom


De gemiddelden weer-kenmerken van 02-06-2012:
Windkracht 2Bft, Windrichting NO, Luchtdruk 1016,3 hPa, RV 61%, Halfbewolkt


09-06-2012
De afgelopen weken liet de wind de molenaars links en rechts regelmatig in de steek, er stond ofwel te weinig wind of er stond wel wind maar de molen was niet open maar vandaag waren de weergoden in een goede bui, ze hadden voor ons in Dongen een Bft of 3 in het vooruitzicht.
Zoals altijd om 9.00 uur in Dongen waar we eerst koffie drinken bij Piet Kerkhof en daarna de molen inspecteren, het vogelnest-maak-seizoen is weer een beetje over boven in de kap dus we konden snel het pen en halslager smeren en de de kap op de wind kruien (duwen met 3 man deze keer), waarna Marco zonder zeilen een kilo of 200 tarwe kon malen zonder zeilen.
Af en toe is het bij ons net een inloophuis voor collega-molenaars, vanmorgen kwam er in ieder geval Chiel uit Sprang en later kwam Bart uit Hilvarenbeek ook nog even op zijn Brabants buurten, ondanks sociale media als Twitter en Facebook is het af en toe bij elkaar binnenvallen toch veel gezelliger.
Ik kreeg vrijdag nog een verzoekje van Tony die regelmatig helpt op de molen in Made of hij een middagje in Dongen mee mocht komen helpen, na overleg met Henk konden we weer iemand blij maken.
Tony is een heel enthousiaste jongen die al een tijdje meehelpt op de molen van Made maar nog te jong is voor de opleiding maar waar we zuinig op moeten zijn, enthousiast, leergierig, en hij telt de dagen af dat hij aan zijn opleiding mag beginnen, een toekomstig molenaar voor West-Brabant.
Af en toe zijn de sociale media toch makkelijk, we moesten eigenlijk nog 5 kg boekweitmeel hebben wat we normaal van Hermus uit Made betrekken voor ons "geheime" pannenkoekmeelrecept, dus snel even een facebook-berichtje naar Tony of hij het mee kom brengen.
Rond een uur of een konden we een deel van het volkorenmeel gaan builen want er was van de plaatselijke bakker weer vraag naar witte bloem, maar eerst 4 halve zeilen voorgelegd om wat meer snelheid op het gevlucht te hebben, de buil moet een behoorlijke snelheid maken om het volkorenmeel te splitsen in witte bloem, gries en zemelen.
Malen en builen geeft toch wel stof e.d. dus naderhand met 4 man de hele molen geveegd en gezogen, al met al een constructieve dag waar we veel gedaan hebben.
Tony heeft vandaag zijn camera ook nog gebruikt om een en ander te filmen en op You-Tube te zetten,

You-Tube filmpje van Tony

De gemiddelden weer-kenmerken van 09-06-2012:
Windkracht 3Bft, Windrichting ZW, Luchtdruk 1011,1 hPa, RV 65%, Zwaarbewolkt


16-06-2012
Dagje "De Volharding" in Best vandaag, volgens de verwachtingen zouden we voldoende wind hebben, begonnen voor de prins met 4 halve op het gevlucht maar nu de bomen rond de molen vol in het blad staan beginnen ze toch veel wind tegen te houden.
Toen Henny rond een uur ook binnen was de molen "Rond in de top" opgezeild en nog een partij spelt kunnen draaien, bakker Paul kwam ook nog een partij volkorenmeel ophalen en diversen bezoekers op de molen voor bezichtiging en meelverkoop.
Zo rond een uur of 4 was het gedaan met de wind om te malen en de molen weer afgezeild.

De gemiddelden weer-kenmerken van 16-06-2012:
Windkracht 3Bft, Windrichting Z, Luchtdruk 1013,1 hPa, RV 84%, Geheelbewolkt


23-06-2012
Volgens de weermannen is het nu zomer, volgens de molenmannen moet je ook alle seizoenen meegedraaid hebben op de molen teneinde alle specifieke eigenschappen van de seizoenen te kennen, b.v. in de winter sneeuw en vorst met bijbehorende droge lucht (loszittende wiggen en kammen), in de lente het nestelgedrag van de vogels (zakken vol nestmateriaal tussen het kruiwerk), in de zomer een eventuele verslechterende molenbiotoop door de bladeren aan de bomen, de grotere kans op onweersbuien en de volslagen onvoorspelbaarheid van de wind (de moter van al de windmolens) en in de herfst de soms gure wind met bijbehorende regenbuien.
Ik loop nu zo'n beetje 7 maanden mee op de molen en zie en ervaar de verschillen in de seizoenen als heel divers en heb er dan ook al veel van geleerd.
Vanmorgen tijdens de ronde door de kap ook weer een aantal specifieke kenmerken van mijn instructiemolen gezien:


Als je dit beeld van de voeghouten voor het eerst ziet lijkt het of er net een orkaan de kap van de molen heeft opgetild en 3 cm heeft verplaatst.


Als je de volgende foto's bekijkt denk je dat de complete kap aan de wandel is, wees gerust, dit is verklaarbaar, in de geschiedenis van de molen zijn er ook onderdelen van andere molens gebruikt en sommige maten van de onderdelen komen niet 100% overeen vandaar de opmerkelijke details.


Voor mijn oplettende volgers de volgende foto toont het vakmanschap van de toenmalige molenbouwers van de houtverbindingen van de overring met het slagstuk.


Op mijn vraag wanneer er weer nieuwe bijenwas op de kammen moest en hoe dat gedaan word gaat mijn instructeur er gelijk in mee dus kregen Ramon en ik uitleg hoe je de bijenwas moet aanbrengen, deze foto: de kammen zonder nieuwe bijenwas.


Een aantal kammen voorzien van nieuwe bijenwas.

De rest van de dag in de praktijk uitgebreid aandacht besteed aan het effect van meer en minder zeil voeren en het effect daarvan op de molen en het gevlucht o.a. het meer of minder hebben van zeilslag.
Met de wisselde wind die ons ook regelmatig voor de gek hield met meer/minder ruimen/krimpen kwamen we de middag goed door, een ideale dag voor ons molenaars in opleiding.
Ook de vang kwam vandaag weer uitgebreid aan bod, zowel het zelf vangen als het boven in de kap ervaren wat er gebeurt als de vang er op/af gaat.

De gemiddelden weer-kenmerken van 23-06-2012:
Windkracht 3Bft, Windrichting ZW, Luchtdruk 1021,2 hPa, RV 66%, Zwaarbewolkt


25-06-2012
Ik had een uitnodiging gehad om als introducé mee te gaan naar een lezing van de Peellandse Molenstichting met het onderwerp molenroeden.
We werden welkom geheten door Gerard Sturkenboom met koffie met zelfgebakken kruidkoek die zo goed smaakte dat ik het recept eigenlijk ook wel wil hebben !!
Nico Jurgens, molendeskundige-bouwhistoricus gaf een boeiende lezing over de verschillende soorten roeden en hun verschillen.
De bekendste geklonken roede kwam van de gebroeders Pot uit Elshout welke makkelijk zijn te herkennen aan de verzonken klinknagelkoppen, dit in tegenstelling tot de nagenoeg gelijke roeden van de firma Pannevis welke niet-verzonken klinknagelkoppen heeft.

Bron foto potroede: Google

Verzonken klinknagel Bron:Google

Verzonken klinknagel Bron:Google

26-06-2012
Na de leerzame avond gisteren bij de Peellandse Molenstichting vandaag een mailtje verstuurt om ook lid te worden.
Peellandse Molenstichting

Kijk voor het vervolg in het blogarchief: Juli 2012

I’m on EveryTrail: Map Your Trips, Find local hikes
janbuijs
2 trips
see my profile