Kijk voor eerdere berichten in het Blogarchief
Op deze blog ga ik de komende tijd vertellen hoe ik er toe kwam om mij aan te melden voor voor vrijwillig molenaar, en hoe het verder gaat met de opleiding hiervoor.
04-04-2012
Gisteren een mailtje van Bart gekregen, hij had een stukje geplaatst op het molenprikbord over molen de Kraaij in Westbroek met mijn blogadres erbij, hij schreef er nog bij "je zal wel extra bezoekers krijgen vandaag" klopt helemaal.
Vandaag ging de teller van mijn blog "Opleiding Vrijwillig Molenaar" over de 2000 bezoekers.
05-04-2012
Vandaag kwam ik bijgaand artikeltje tegen,
Watermolens in Noord-Brabant
Ik heb gelijk maar 2 kaartjes besteld, lijkt me wel een leuk uitje.
07-04-2012
Dagje instructiemolen in Dongen vandaag bij instructeur Henk, stagemolenaar Marco en collega mio Ramon, allemaal op tijd voor de koffie bij "Piet Kerkhof" de feitelijke eigenaar van de molen.
Voor het opzeilen vandaag eerst de noeste arbeid van de kouwen opgeruimd, deze zijn in staat om binnen een week de molen te saboteren in hun nesteldrang, 2 volle meelzakken met nestmateriaal weggehaald tussen de overring, het linker en rechtervoeghout en de burgemeester.
Normaal zal het weghalen van vogelnesten bij mij weerstand opwekken maar in dit geval is het pure noodzaak om te voorkomen dat er straks daadwerkelijk jongen inzitten en de molen niet meer kan draaien.
Volgens "Windfinder" zouden we 4-5 Bft wind hebben maar er werd onderweg waarschijnlijk stiekem wind afgetapt want het was een zattewijvenwind (google) wat er van over bleef.
Om 13.00 uur getracht tarwe te malen, 3 x de molen omgezet van voor de prins draaien naar malen en weer terug, wat overigens wel goed voor mijn opleiding is, ik heb nog nooit zo vaak de molen moeten vangen en weer laten draaien.
Met Henk en Ramon afspraken gemaakt voor molenbezoeken de komende tijd, volgens sommige waarschijnlijk de leukste periode tijdens de opleiding.
We gaan in ieder geval naar een poldermolen en er zijn bezoeken gepland op een standerdmolen.
De gemiddelden weer-kenmerken van 07-04-2012:
Windkracht 3Bft, Windrichting N, Luchtdruk 1010,2 hPa, RV 74%, Geheelbewolkt
08-04-2012
Voor de opleiding "Vrijwillig Molenaar" zeggen de exameneisen dat je de molen voor "De Prins" moet kunnen laten draaien, voor de prins draaien betekent niet anders dan dan het gevlucht (de wieken met de as) moet draaien maar er word geen steen o.i.d. aangedreven.
Nu is dat al snel geen uitdaging meer voor mij, dus als er echt gemalen word sta ik er wel graag bij om te zien hoe de molenaars dat orkest "van aantal enden per minuut, windkracht, omtreksnelheid v/d steen, uitlichten, bijhouden en strijken van de steen, het meer of minder graan geven in het kropgat" dirigeert.
Nu heb ik de mazzel om mijn opleiding te doen bij molenaars die al heel lang meelopen in het vak van malen en waar je ook al hoort het niet specifiek bij de opleiding "Vrijwillig Molenaar" toch heel veel kan leren over het malen.
Vanzelf kom je dan op het onderwerp "Hoeveel enden moet een molen lopen om optimaal te malen op een korenmolen", ook dat is weer sterk afhankelijk van wat voor gevlucht heeft een molen, hoe is de overbrengingsverhouding tussen bovenwiel tot en met de steenspil, hoe groot zijn de stenen, wat voor scherpsel heeft de steen, wat moet je malen, hoe is alles op elkaar afgesteld, en dan nu het belangrijkste "wat is de voorkeur van de molenaar". wat voor de ene molen/molenaar prettig werkt kan voor de andere molen/molenaar anders zijn, en dat is toch de charme en respect van/voor het vak.
Op het molenprikbord heb ik vandaag ook een berichtje geplaatst "Draaisnelheden gevlucht op een korenmolen" waar ik zowel via het prikbord maar ook via mail diversen leuke reacties op heb gehad, alsmede het verzoek om het Exel-bestandje te sturen, en het aanbod van diverse molenaars om een dagje mee te draaien.
Molenprikbord
09-04-2012
Ik had nog een uitnodiging liggen om koffie te komen drinken bij Bart op molen "De Doornboom" in Hilvarenbeek, zaterdag was ik net iets te laat weg in Dongen en van Bart wist ik dat hij vandaag op de molen was voor wat onderhoud en andere poets/veeg en stofzuigkarweitjes.
De meubelboulevard moest het helaas zonder ons doen want Astrid en ik gingen nog even langs bij Bart.
In Hilvarenbeek kwamen we Jan uit Oisterwijk ook nog even tegen.
Tijdens de koffie gelijk maar even wat foto's gemaakt van deze "Beltmolen" waar ze met 1 koppel 17der blauwe stenen, 1 koppel 17der kunststenen, een koppel 17der schorsstenen en een maalstoel met 17der stenen kunnen draaien.
Het leuke aan het bezoeken van andere molens is altijd het herkennen van de gewone onderdelen welke in de meeste molens aanwezig zijn maar ook de typische verschillen tussen de molens onderling te herkennen.
De Doornboom
Het blijft genieten in een molen waar alles zo lekker perfect op elkaar is afgestemd door diverse molenaars na jaren lang gebruik, aanpassen en soms weer terugbrengen in de oude staat.
13-04-2012
Astrid wilde vandaag naar het "Zaans Archief" in Koog aan de Zaan voor genealogieonderzoek, en dat ligt toevallig vlakbij het molenmuseum, de "Zaanse Schans" maar voor mij het belangrijkste "Papiermolen De Schoolmeester" in Westzaan.
Op woensdag had ik molenaar Arie al gebeld om te vragen of het uit kwam dat ik een paar uurtjes kwam kijken in "zijn molen", ik was meer dan welkom en mocht zelfs al eerder komen dan de openingstijd van 10.00 uur.
Ik werd hartelijk ontvangen door Arie en we hadden mede omdat ik zelf al 38 jaar beroepsmatig met papier bezig ben genoeg gespreksstof, Arie stelde voor dat ik alvast een kijkje nam in de molen, een houten 6-kanter uit 1692, terwijl hij zelf alvast koffie ging zetten.
Vandaag was ook een bekende tekenaar/molenliefhebber van Arie op de molen, en toen de koffie klaar was gooide Arie nog een flink stuk hout in de houtkachel en de verhalen kwamen los hoe hij als 18 jarige via zijn toenmalige werkgever op de molen kwam, dit jaar 40 jaar terug.
Veel wind stond er niet vandaag maar nadat we de molen met "Klossenkruiwerk" op de wind hadden gezet kwam er zowat wat beweging in om voor de prins te draaien.
Een papiermolen heeft behoorlijk veel wind nodig om alle werktuigen aan te drijven zoals Arie liet zien tijdens de boeiende rondleiding.
De koningsspil drijft onder andere de stamperton, de maalbakken, de kantstenen, en de kalander aan.
De roerbak, de schepkast, en de papiermachine gaan via een moter
De schoolmeester
"Van Lompen naar Papier"
Tot zover een fantastische morgen, over de middag kan ik kort zijn, nadat ik op lekker ouderwetse manier van mijn brood had genoten met koffie van Arie werd het tijd om naar het molenmuseum in Koog aan de Zaan te gaan.
Nog vol energie en zin van mijn bezoek aan Arie zo'n teleurstelling werd het bezoek aan "Het Molenmuseum", zoals gebruikelijk had ik mijn fototoestel bij me, maar er werd mij al direct bij binnenkomst op niet mis te verstane wijze en niet voor andere uitleg vatbare wijze zeer nadrukkelijk kenbaar gemaakt dat fotograferen "TEN STRENGSTE VERBODEN WAS", op mijn vraag wat daar de reden van was kreeg ik als antwoord "de collectie is niet bestand tegen flitslicht" ik probeerde nog voorzichtig te zeggen dat mijn toestel ook kon fotograferen zonder flitslicht maar ik kreeg wederom in niet mis te verstane woorden te horen dat fotograferen "TEN STRENGSTE VERBODEN WAS" een les voor de volgende keer om een kleine compactcamera mee te "smokkelen".
Molenmuseum
Buiten een aantal wel ontzetend mooi in details gemaakte molenmodellen is er ook niet echt veel te zien.
Dus de enige foto die ik kan laten zien is deze voor mij zeer toepasselijke foto.
Na dit kortste museumbezoek in mijn leven tot nu toe had ik nog tijd over, dus op naar de plaats met het allerhoogste cameragehalte in het land, de "Zaanse Schans",
Daar is het voor molenliefhebbers echt genieten, zoveel molens op een bunder grond die ook nog eens goed onderhouden worden, elk voordeel heb zijn nadeel zei een nr 14 ooit of was het andersom, elk nadeel heb zijn voordeel, er stond weinig wind maar het zonnetje scheen wel.
Zaanse Schans
14-04-2012
Rustig dagje vandaag op "De Volharding" in Best, om 10.00 aanwezig, toen ik boven kwam vloog er een kauw door de luizolder die dacht in de kap een mooi nest te gaan maken, ik kon gelijk aan de gang om de takken tussen het kruiwerk uit te peuteren wat de kauwen achterlaten, een volle zak met takken verzameld.
Om 11.00 uur de molen open voor bezoek en meelverkoop, samen met Henny de molen opgezeild, eerst begonnen met 4 halven maar bij de 4e roe besloten om er toch maar 4 volle van te maken.
Tussen de bezoekers rondleiden en meel verkopen nog wat tarwe en meel opgeluid en 2 zakken tarwe gemalen tot de wind er genoeg van had.
De gemiddelden weer-kenmerken van 14-04-2012:
Windkracht 3Bft, Windrichting N, Luchtdruk 1006,0 hPa, RV 76%, Zwaarbewolkt
18-04-2012
Vanavond samen met Astrid naar de bibliotheek in Mierlo geweest voor een lezing over "Watermolens in Noord-Brabant, vroeger en nu" door Piet-Hein van Halder.
Piet-Hein heeft in 2010 in eigen beheer het boek "Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu" uitgegeven.
Klokslag 20.00 uur begon Piet-Hein met zijn boeiende lezing over deze "vergeten monumenten" en wist ons tot 22.00 uur te boeien met zijn schitterend verhaal gebaseerd op een zeer gedegen studie naar "De Brabantse Watermolens"
Dat het een degelijk boek betreft heeft ook zijn nadelen, het is uitverkocht.
21-04-2012
Een halve bemanning en een vol programma zo kon je het vandaag wel noemen, Henk en Ramon waren er niet, dus Marco en ik hadden de handen vol aan de molen in Dongen.
We moesten tarwebloem voor de bakker hebben, dus na het smeren en opzeilen eerst een partij tarwe malen.
Om te kunnen builen (volkorenmeel scheiden in bloem, zemelen en griesmeel) moet het meel afkoelen, tijdens het gemalen word het meel te warm om direct te kunnen builen.
We hadden dus tijd om iets anders te doen, je kan wat theorie gaan behandelen, bepaalde praktijkvaardigheden oefenen, onderhoud plegen of iets schoonmaken.
Op verzoek van Henk gingen we vandaag de kuip waar de ligger en loper in opgesloten zitten uit elkaar halen, schoonmaken en weer monteren.
Een mooie gelegenheid om alle losse onderdelen van de kuip eens goed te bekijken en het verband tussen alle losse onderdelen te zien.
Als je dan alle losse houten onderdelen ziet met de rondingen en verbindingen die ook nog eens zo goed als stofdicht op elkaar aansluiten krijg je respect voor de molenmakers die deze onderdelen vroeger moesten maken met heel beperkte middelen.
Op de terugweg nog even snel aangewipt bij "De Volharding" in Best om maismeel te halen want het is vanavond thuis weer "Hobby Bakkerij Buijs", we hebben een groot aantal soorten meel te koop en deze had ik nog niet eerder gehad, gelijk maar 4 kg meegenomen want als ik broodjes bak (3a4x 800gram deeg)is het 2 dagen later schoon op.
Alleen moet ik de volgende keer het recept EERST lezen en niet als een eigenwijze
druiloor denken dat ik dat zonder recept wel allemaal weet.
Normaal meng ik 500 gram meel plus alle andere ingrediƫnten bij elkaar voor mijn deeg, en ik volgde nu ook dit recept, alleen maismeel moet je eerst zelf mengen volgens de formule 150 gram maismeel en 350 gram witte bloem en niet 500 gram maismeel zoals ik gedaan heb.
Het gevolg was, het mengde niet, het rees niet, en het viel na het bakken als spritskoek uit elkaar, en ja hoor u raad het al het smaakte dus ook niet, de vogels kregen een zondagsmaal.
Ik heb nu nog 3500 gram over en voor 1 brood heb ik 150 gram maismeel nodig, dus ik heb nog voor zo'n 23 keer maismeel!
Maismeel
24-04-2012
Trouwe lezers weten van mij dat ik molenboeken verzamel en een paar mensen weten dat ik een optie heb op een pakket van 25 boeken bij een collega-molenaar bij mij in de buurt.
Voor dat pakket ben ik nu aan het sparen maar af en toe komt er iets spontaan langs en ik ben weer een keer te gretig geweest met bieden op internet, wanneer leer ik het weer af, er kwam op Marktplaats het boek "Watermolens tussen Vecht en Oude IJsel" voorbij, er was nog niet op geboden dus ik doe een bod van 10 Euro.
Dezelfde dag al bericht dat ik het voor die prijs kon komen halen.
Misschien de volgende keer toch maar met 5 Euro beginnen.
En Dirk voor het geval dat je dit leest, jouw watermolen/wipmolen is erg mooi beschreven met 4 foto's.
25-04-2012
Als ik mij met deze laarzen zou vertonen in de molen van Dongen of Best sturen ze mij naar huis denk ik!!
28-04-2012
De Brabantse afdeling van het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseerde vandaag de jaarlijkse fietstocht op het eiland Zuid-Beveland in de provincie Zeeland.
Om 10.00 uur was het verzamelen bij molen "De Vijf Gebroeders" in Heinkenszand waar het bestuur in de personen van Bart en Jan ons stond op te wachten met verse koffie en een lekker stuk vlaai.
Na de koffie met vlaai en de nodige molenaarshumor eerst deze molen eens goed van binnen en iets minder goed van buiten (regen) bekeken en nadat onze wolkendeskundigen de wolken hadden gelezen besloten om vandaag toch maar met de auto te gaan en niet op de fiets i.v.m. de regen.
Achtereenvolgens hebben we voor de middag de volgende molens nog bezocht,
"De Poel" in Nisse
"De Korenhalm" in 's-Gravenpolder
Weliswaar wat later dan gepland rond de middag aangeland bij "Berkenhof Restaurant" waar een lekkere lunch werd geserveerd, rijkelijk voorzien van lekker brood, een kopje groentesoep en toen iedereen zowat klapte kwamen het "Zeeuws Meisje" ook nog de nodige kroketten brengen, molentjes kijken maakt hongerig.
Voor het middagprogramma stonden nog de volgende molens op het lijstje:
"De Koutermolen" in Hoedekenskerke
"de molen zonder naam" in Ovezande, waar alle "molendeskundigen" hun woordje konden doen over het Bilau-systeem, 20 molenaars, 20 verschillende meningen.
Maar je kan alles zeggen of denken over het Bilausysteem, de staart en de lange schoren hadden toch maar mooi "leklatjes"
"De Hoop en Verwachting" in Borssele was de laatste in de serie van 6 molens en konden we terugkijken op een hele gezellige maar ook leerzame molen-fiets-auto-tocht.
Meer informatie over de bezochte molens:
De Vijf Gebroeders in Heinkenszand
De Poel in Nisse
De Korenhalm in 's-Gravenpolder
De Koutermolen in Hoedekenskerke
De molen zonder naam in Ovezande
De Hoop en Verwachting in Borssele
Jan en Bart, bedankt voor jullie inzet op deze dag.
Kijk voor het vervolg in het blogarchief: Mei 2012
@janbuijs volgen
Tweet to @janbuijs
Tweeten