Kijk voor eerdere berichten in het Blogarchief
Op deze blog ga ik de komende tijd vertellen hoe ik er toe kwam om mij aan te melden voor voor vrijwillig molenaar, en hoe het verder gaat met de opleiding hiervoor.
03-03-2012
Het was vandaag rustig in Dongen, normaal zijn we met zijn vieren: Henk, Marco, Ramon en ik, maar Ramon had zich al ziek gemeld en Marco volgde niet veel later.
Dus ik had het "Molenrijk" vandaag alleen met mijn instructeur Henk, weinig wind dus na de inspectie de molen opgezeild met 4 volle bij 2Bft
Het vogelseizoen begint ook in de molen weer zichtbaar te worden, ze willen allemaal in de molen nestelen wat gepaard gaat met een enorme hoeveelheid nestmateriaal in de kap.
Omdat er te weinig wind staat om te draaien komt de theorie weer op tafel, nu weet ik al sinds jaar en dag dat ik een praktisch en geen theoretisch ingesteld iemand ben en de leeftijd ( bijna 56 ) begint natuurlijk ook mee te tellen.
Omdat ik begon met de opleiding op het moment dat het Gilde net in de laatste fase zaten van de introductie van de lesbrieven en iedere instructeur een eigen wijze heeft van werken moeten de "molenneuzen" eventjes allemaal op dezelfde frequentie worden "gekruid"
Dat vergt tijd, aanpassingen, en natuurlijk wederzijds begrip maar de doelen zijn gesteld, ik weet de komende tijd waar ik aan moet gaan werken en krijg daar in, dat weet ik 100% zeker alle benodigde medewerking van Henk en Marco.
Nog een paar bezoekers gehad voor meel en pannenkoekmix en een jong stelletje wat zich aan het oriënteren was voor een fotolocatie voor hun huwelijk.
Als je net als ik vandaag dan als enige MIO op de molen bent krijg je van Henk ook alle ruimte, aandacht voor je opleiding maar blijft het lekker aanpoten met afzeilen, vangen, en de molen weer veilig vastzetten voor de komende week.
De gemiddelden weer-kenmerken van 03-03-2012:
Windkracht 2Bft, Windrichting Z, Luchtdruk 1021,9 hPa, RV 84%, zwaarbewolkt
10-03-2012
Vandaag draaien op "De Volharding" in Best, de lente komt eraan en ook de "Molendagen" waar we ook in Best aan mee doen, zie
Molendag
Het was vanmorgen druk op de molen met 2 molenaars, onze vaste molenaar Anja en Michiel die ook op de standerdmolen in Moergestel draait, een mio en een kandidaat mio, het begint inmiddels een heel clubje te worden bij ons op "De Volharding".
Als je als mio een tijdje meedraait in het molenwereldje krijg je op een gegeven moment ook het vertrouwen van de molenaar om de molen alleen te controleren en op te zeilen, begonnen met 2 duikertjes op de binnenroede, maar al snel konden we op de buitenroede ook 2 duikertjes er bij zetten.
Dat de buurt met ons meeleeft weten we ook, vandaag werden we getrakteerd op groentesoep, Marco en Marion bedankt voor de lekkere soep.
We moesten weer een voorraad tarwemeel malen om "Ambachtsbakker Paul" met 3 winkels in Best van grondstof te voorzien voor zijn "Molenbroodjes"
Het begint ook lekker te lopen met bezoekers aan ons draaiend monument, vandaag kwam ook een collega van mijn werk met zijn kinderen nog even langs die uiteraard alles wilde weten en alles wilde zien, verder zijn we ons serieus aan het oriënteren op de verkoop van meel en meelproducten.
Astrid kwam ook nog even koffie drinken en nadat de veiligheidskettingen een update hadden gehad met een tweede laag was er weer een "molendag" voorbij.
Vorige week in Dongen hadden we het ook nog over de verschillende luisystemen, in Best hebben we een gedwongen systeem, zolang men aan het luitouw trekt draait het luiwerk, laat men het luitouw los stopt het.
Zoals ieder luisysteem heeft dit voor en nadelen en al dan niet de voorkeur van de molenaar, persoonlijk vind ik het wel prettig werken, gebeurt er iets laat je het touw los en het luien stopt.
Hoe een en ander is geconstrueerd in Best zie volgende foto's
In de geschiedenis van molen "De Volharding" in Best is te lezen dat de molen in 1884 volledig uitbrandde, en hersteld werd met onderdelen van een tweedehands poldermolen waarschijnlijk uit de omgeving van Delft.
Uit jaarringenonderzoek weten we dat ze uit 1763 dateren.
Als je vandaag de dag in de molen omhoog kijkt zie je diversen balken waar met veel vakmanschap kunstige inkepingen in aangebracht.
Hierbij een paar foto's, maar voor alle details kom gerust eens kijken in Best.
De gemiddelden weer-kenmerken van 10-03-2012:
Windkracht 3Bft, Windrichting WZW, Luchtdruk 1034,8 hPa, RV 93%, Geheelbewolkt
13-03-2012
De laatste theorieles in Hilvarenbeek dit seizoen, over 2 weken zijn we te gast op "Holten`s Molen" in Deurne.
Stukje bij beetje word een en ander over molens en hun eigenschappen steeds duidelijker, mede dank zij de inzet van alle instructeurs op onze theorieavonden.
Het ging deze keer over het onderwerp "bovenkruier met kap en kruiwerken", Edwin wist er een boeiend verhaal van te maken met duidelijke beelden, en niet alleen uit het opleidingsboek maar ook uit andere bronnen o.a. het boek "Molenbouw" van Anton Sipman.
Ik ben heel blij dat ik dit boek zelf bezit en kijk er regelmatig in als ik wat meer informatie wil hebben als aanvulling op het opleidingsboek.
Onze molen in Best is nog een beetje "kaal" van binnen en moet nog wat aangekleed worden met "molengerelateerde" attributen dus Anja had een beeldje besteld van Sint Victor en die mocht op de terugweg mee naar Best.
Sint Victor
16-03-2012
Onze instructeur Henk had voor vandaag een bezoek geregeld aan molen "De Kraai"
in Westbroek, ik was er rond enen en Ramon kwam niet veel later.
De kraai
Artikel "De Kraai"
Voor meer informatie, zie de uitgebreide site van Kees Vanger
De Achtkanter
De molenbouwer in Dongen is daar bezig met de restauratie van de kap die compleet gedemonteerd in de grote schuur van de molen lag, toen was ook goed te zien dat diversen onderdelen echt vervangen moesten worden, zoals o.a.het linker en rechter voeghout, de spantring, de roosterhouten, de windpeluw, het steenbed, de korte en lange spruit, de achterkeuvelensbalk met hoeksteunen, een gedeelte van de overring en een gedeelte van de keerkuip, dus al met al een forse restauratie.
Voor ons als MIO's een unieke gelegenheid om de onderdelen los te zien liggen maar tevens de samenhang tussen de onderdelen te ontdekken.
Zoals in de molendatabase ook is te lezen is deze molen in 1958 omgebouwd om i.p.v. te malen elektriciteit op te wekken, wat gepaard ging met behoorlijke aanpassingen/versterkingen van de aandrijving.
Het bovenwiel en de bovenbonkelaar die normaal helemaal uit hout zijn opgebouwd waren hier vervangen door exemplaren van gietijzer met houten kammen, het spoorwiel was geheel van gietijzer welke via een kleiner gietijzeren tandwiel een poelie met 6 riemen aandreef die op zijn beurt de generator weer aandreef.
Er kwamen dusdanige krachten op deze constructie te staan dat de molenaar vreesde voor de constructie van zijn molen er is uiteindelijk dan ook weinig jaren elektriciteit mee opgewekt.
We konden tijdens deze middag ook uitgebreid de achtkant bestuderen en in de praktijk ervaren hoe deskundig een achtkant gebouwd is.
Na het eten nog even 4 x 800 gram deeg gemengd voor broodjes: wit, tarwe, mais en 10 granen-meel voor in totaal 48 broodjes nodig voor het weekend.
Na de tips van vorige week van Paul de bakker mijn baktijden en warmte weer iets aangepast en de resultaten worden dan iedere keer weer net iets beter.
17-3-2012
Vandaag geen opleiding molenaar i.v.m. bezoek gisteren aan Westbroek, samen met Astrid wel even DVD met molenfoto's terugbrengen naar molen "De Volharding"
even gezellig bijkletsen ( met koffie ) met Anja, Henny en Henk.
Ze hadden de complete voorraad tarwemeel verkocht en er stond te weinig wind om te malen dus er was een klein probleempje, we moeten altijd meel op voorraad hebben voor Paul de bakker.
Vorige week nog 100 kg meel aan Oisterwijk geleverd, en omdat ik voor mezelf meel wilde halen in Oisterwijk dezelfde zakken maar weer op gaan halen bij Jan en Hub.
Na de koffie met koek op "De Kerkhovense Molen" konden Jan en Hub ook in Oisterwijk weer aan de gang, deze keer met de maalstoel want ook daar was net te weinig wind om te malen.
Een gezellig middagje koffie, koek, meel, molenaars en Astrid.
21-03-2012
Ook mijn collega's op mijn werk houden "molengerelateerd" nieuws voor mij in de gaten, gisteren kreeg ik een artikeltje in handen en je leest het een keer, en nog een keer en gaat er over nadenken wat een impact zoiets moet hebben op een beroepsmolenaar.
Mij doet het in ieder geval wel iets en heb het zo goed als het ging ingescand en zet het hier op mijn blog voor mijn college-molenaars en bloglezers.
De Volksvriend
24-03-2012
Op zoek naar een leuk dagje uit morgen!
bezoek op 25-03-2012 eens een molen in West-Brabant tijdens de "West-Brabantse Molendag" ik draai in ieder geval die dag op mijn vaste instructiemolen in Dongen.
Qua weer een mooie dag, met net wat te weinig wind om te malen maar voor de prins draaien zal wel lukken met "Rond in de top"
West-Brabantse molendag
25-03-2012
Vandaag West Brabantse Molendag in hoe kan het anders West-Brabant,
we hoefden gelukkig pas om 11.00 te beginnen, we waren nog niet binnen of de eerste bezoekers waren er al, een jongetje van 10 jaar die vandaag zijn moeder zo gek had gekregen om 4 molens te bezoeken,(ze had zeker het weerbericht niet gezien anders had ze het waarschijnlijk bij 2 molens gehouden) hij was zo enthousiast dat er wel een toekomstige molenaar in schuilt.
De molen snel opgezeild met 4 volle om voor de prins te draaien op een hele mooie dag met veel zon maar weinig wind, het is nog maar 6 weken terug dat we met -12°C op de stelling stonden.
Nog wat bekende molenaars ontvangen vandaag zoals Bart uit Hilvarenbeek en Machiel uit Sprang,
In Hilvarenbeek De Doornboom
In Sprang Dye Sprancke
Tussendoor ook nog even tijd gehad om een aantal van de nieuwe lesbrieven te behandelen en te kijken naar de vang waar 2 weken geleden de lendestut was gebroken, hij was intussen door onze molenmaker vervangen door een andere lendestut uit Zeeland.
Intussen door Henk een duidelijke uiteenzetting gehad wat de lendestut doet en wat er gebeurt als hij kapot is, een mooi voorbeeld van praktijk ontmoet de theorie en de MIO leert er weer een hoop van.
Vandaag ook kennis gemaakt met Peter, de eigenaar van de molen.
Verder nog een aantal bezoekers gehad die een molentour deden vandaag.
De gemiddelden weer-kenmerken van 25-03-2012:
Windkracht 2Bft, Windrichting NNO, Luchtdruk 1033,4 hPa, RV 76%, Onbewolkt met zon
27-03-2012
Vandaag de laatste "Theorieles" van 2011/2012 en deze keer niet op onze vaste locatie in Hilvarenbeek maar in Deurne bij Holten`s Molen maar het was toch meer een praktijkles waar we terecht kwamen.
Zoals gewoonlijk waren Henk en ik te vroeg, ze waren nog bezig met opzeilen en dat is altijd leuk om te zien hoe andere molenaars dat doen.
In essentie gebeurt het bij alle molens op dezelfde manier maar dat is schijn, iedere molen en iedere molenaar heeft net weer iets andere reden om het net weer iets anders te doen als je het zelf leert.
Nu zijn wij nog maar gewoon "broekies" die net komen kijken en dan kom je bij die "oude rotten" op bezoek die het al 10, 15 of al wel 25 jaar op hun manier doen en dan is het de kunst om er wel iets van te leren maar ook de manier die je vaste instructeur aan jouw heeft geleerd niet te vergeten.
Holten`s Molen heeft zoals veel molens een rijke en kleurrijke historie die ik dan ook van harte aanbeveel om een keer te bezoeken en gelijk kennis te maken met een zeer enthousiast en vakkundig team molenaars.
Holtens Molen
Een molen met 3 functies ( graan malen, olie slaan en houtzagen )zijn er volgens mij niet veel in Nederland
Voor dat ik verder ga met wat foto's van Holtens molen wil ik mijn waardering uitspreken voor al onze instructeurs, koffiezetters, hulpvragenlijstverstuurder (mooi scrabbelwwoord) en het bestuur die de theorieavonden 2011/2012 weer mogelijk hebben gemaakt, ik heb er in ieder geval een hoop geleerd.
31-03-2012
Het was vandaag uitreiking van de getuigschriften van De Hollandsche Molen van de geslaagden molenaars van 2011 en ook Anja van onze molen "De Volharding" in Best mocht het getuigschrift gaan ophalen op de jaarvergadering van "De Hollandse Molen"
Dus vandaag was het een "JANBOEL" in Best, er waren 2 Jannen die op de molen pasten en omdat er wind stond ook gingen malen.
Tot nu toe hadden we alleen tarwe gemalen in Best maar vanaf vandaag gaan we het aanbod uitbreiden, we kregen vandaag rogge en spelt geleverd, teler Wim Jennissen uit Liempde kwam de 150 kg rogge en 1000 kg spelt net zoals het vroeger gebeurde zelf afleveren op de molen.
Meer informatie over Wim Jennissen, spelt en "Het groene Woud" zie:Graangoed
Wij zijn terecht heel blij en trots om onderdeel te worden van dit initiatief om spelt te telen, te malen en te bakken in "Het Groene Woud"
De gemiddelden weer-kenmerken van 31-03-2012:
Windkracht 3Bft, Windrichting NNW, Luchtdruk 1016,6 hPa, RV 76%, zwaarbewolkt
Kijk voor het vervolg in het blogarchief: April 2012
@janbuijs volgen
Tweet to @janbuijs
Tweeten